Félre bánat, félre bú

Bakonyi táncrendet rögzítettek a Búzaszem tanárai és növendékei | 2022. december 8.

Félre bánat, félre bú címmel jelent meg a Búzaszem új lemezfelvétele. A Búzaszem Iskola tanulói és a Búzaszem Alapítvány népzenei mesterkurzusainak növendékei teljes bakonyi táncrendet játszanak a lemezen: csárdás, friss csárdás és dus dallamok sorjáznak egymás után. A gyerekzenészek nyolc és tizenöt év közötti tanulók, akik a felvételeken tanáraik vezetésével muzsikálnak.

Félre bánat, félre bú

A Búzaszem Iskolában minden gyermek zenél, s kamarazenekarokban is muzsikál. A népzene iránt elkötelezett, kimagasló képességű növendékeink a Csoóri Sándor Alap támogatásával immár harmadik éve működő népzenei mesterkurzusainkon fejlesztik tudásukat. Akit még ennél is jobban érdekel zenei örökségünk, kiváltképp a bakonyi és Balaton-felvidéki tájak népzenéje, az a Dunántúli Bourdon Zenei Táborba jár évek óta. Ezen a lemezen ők mutatják meg magukat.

A gyerekeket Kerekes Enikő népi énektanár, Horváth Marcell és Szerényi Béla tekerőtanár, Bese Botond dudatanár és Bíró László citeratanár vezeti a lemezen és a zenetanulás mindennapjaiban. A felvétel a RoLeBo Stúdióban készült, Rossa Levente vezetésével. A hangfelvételek zenei szerkesztője Juhász Kitti, aki a Búzaszem iskola jelenleg gyermekével otthon lévő citeratanára.

A felvételeket tartalmazó DigiCD kiadványt a Búzaszem Alapítvány jelentette meg. A brossúra grafikai tervezése és nyomdai munkái a győri Magyar Kultúra Kiadónál készültek.

A készítők arra szánják a bakonyi népzenét, amire a magyar népzene általában is való: használatra. Öröm, derű, bánat, gyász kifejezésére, párválasztásra, halottkísérésre, táncra, mulatságra, ünnepre, közösség összefogására. Maguk a hangfelvételek is így születtek. A Búzaszem növendékei a táncházakban évek óta játszanak bakonyi táncrendet.

A lemezen 26 bakonyi nóta szerepel, mégpedig a következő összeállításban: Csárdás dallamok (Zavaros a Cuha vize; Szabad a madárnak; A fókámba három vezérürü van; Régi gunyhó, rossz kemence; Lányok, lányok, mit csináltok; Seje, huja, Zsubri pajtás; Tótvázsonyi csárda; Hej, kanászok, kanászok; Van neki, van neki), Friss csárdás dallamok (Három éjjel, három nap; Voltál-e már Igricébe; Tótvázsonyi csárda; Három ürü, nem nagy fóka; Régi gunyhó, rossz kemence; Kenderguba, mag van benne; Félre bánat, félre bú; Seje, huja, Zsubri pajtás; Hej, kanászok, kanászok; Van neki, van neki) Dus dallamok (Ne verd, kovács, azt a vasat; Onnajd alól, Somhegy felől; Házasodik a lapát; Csóri kanász, mit főztél?; Tegnap vettem a bocskorom; Ej, te szegény juhászlegény).

A felvételeken szereplő dalokból Juhász Kitti énekesfüzetet készített, ami lehetővé teszi, hogy népdalkincsünknek ezt a részét használjuk a Búzaszem Iskola ének-és szolfézsóráin is. Az énekesfüzet a DigiCD letöltő felületén érhető el.

A brosúra formátumú ingyenes zenei kiadvány, benne a letöltő felület használati útmutatójával és a hozzáférést biztosító kóddal a Búzaszem Alapítvány gödi székhelyén személyesen vehető át. A hangfelvételek ingyenesen letölthetők az alábbi útmutató lépéseit követve a benne található kód felhasználásával.

Félre bánat, félre bú

A „Közkinccsé tesszük a Bakony és a Balaton-felvidék népzenéjét” szakmai programot a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.