„Annak ágai közt ragyog aranyalma”

2021. január 22. | Mokos Béla

A Magyar Kultúra Kiadó gondozásában jelent meg Horváth Szilárd: „Annak ágai közt ragyog aranyalma” Miért alapozzuk nevelésünket a néphagyományra? című szakkönyve.

Annak ágai közt ragyog aranyalma szakkönyve

„Minden tudás alapja az ősök tisztelete. Az emberiség kultúrája nemzedékről nemzedékre száll, egymásra épül. Az evangéliumokban, az a ház, amely alapok nélküli, összedől. Őseink sok ezer éves szerves műveltséget hagytak reánk, olyat, amely kiállta az idők próbáját, s átvezetett minket sok megpróbáltatáson a XXI. századba.” Részlet Szabó Gyula plébános előszavából.

„A magyar néphagyomány – amely komplex tevékenységeket tartalmaz, hiszen benne van a népi játék, a népmese, a népzene, a népdal, a néptánc, a népi kézművesség és a népi vallásosság egyaránt -, is művészet, tehát legalább ugyanazt tudja nyújtani a szövegértés, a matematika, az érzelmi intelligencia és a szociális készségek terén, mint bármely más művészeti tevékenység. De a magyar néphagyomány tud még valamit: magyar identitást ad. Kodály Zoltán ezt az identitást, amely a néphagyomány segítségével kialakítható, „tudatalatti magyarságnak” nevezte.” Részlet a szerző előszavából.

A kiadvány megvásárolható a kiadó web áruházában.