Néphagyományon alapuló közösségépítő programok Gödön

Összefoglaló a Búzaszem Alapítvány 2022 – 2023 évadban a Városi Civil Alap támogatásával végzett tevékenységéről | 2023. november 30. | Huszti Kata

A Búzaszem Alapítvány 2022-ben a Városi Civil Alapból 6 millió Ft támogatásban részesült. Programunk célja, hogy a közösséget kereső családoknak népi hagyományokon alapuló közösségi szabadidős elfoglaltságot kínáljunk. Rendezvényeinken, melyek immár a város kulturális életének szerves részévé váltak-, a család minden tagja talál igényeinek megfelelő elfoglaltságot a szerves magyar műveltség, a népzene, a néptánc és a kézművesség területén. Törzsközönségünk a Búzaszem Iskola folyton növekvő családi közössége. Programjainkra szép számmal érkeznek az iskolán kívülről is résztvevők a városból, gyakran a szomszédos településekről is. Nagyrendezvényeink a nagycsalád minden tagjának szólnak, míg kiscsoportos műhelyeink hol a gyerekeket és fiatalokat, hol a felnőtteket veszik célba.

Aranyos szegelet felnőtt néptánc műhely

Szökellő néptánc műhelyfoglalkozások fiataloknak

A foglalkozások 2022-2023. évadban januártól decemberig, a nyári hónapoktól eltekintve, hetente egy alkalommal valósulnak meg. Két csoportban összesen 32, 14 és 25 év közötti fiatal táncol. A kurzusok egy-egy tájegység néptánc anyagának feldolgozásában mélyülnek el, melyek jellemzően: Gömör, Szilágyság, Mezőség – Bonchida és Ördöngősfüzes, Szászcsávás. A kurzust az idei évadban, ahogy a korábbi években is Czinóber Klára és Karánsebessy Balázs vezeti.

Aranyos Szegelet néptánc műhelyfoglalkozások felnőtteknek

A foglalkozások 2022 szeptembertől 2023 decemberig, szintén a nyári hónapoktól eltekintve, hetente egy alkalommal valósulnak meg. Két csoportnak összesen 48 felnőtt fiatal tagja van. A kurzusok egy-egy tájegység néptánc anyagának feldolgozásában mélyülnek el, melyek jellemzően: Felcsík, Gyimes, Udvarhelyszék és Vajdaszentivány. A felnőtt néptánc cosportokat Bognár Ildikó és Plaszkó Bence vezeti.

Dúdoló népdalkör Navratil Andreával

Dúdoló népdalkör műhelyfoglalkozás nem csak nőknek

Navratil Andrea népdaléneklés Dúdoló műhelye az évadban 14 alkalommal, kétheti rendszerességgel, valósul meg. Az immár 11. éve működő népdalkör résztvevőinek száma 15 fő. Az évadban a felnőtt néptánc műhelyfoglalkozások táncaihoz kapcsolódó tájegységek népdalait tanulják a résztvevők.

Népdalénekes ismeretterjesztő mesterkurzus hétvégék

Az évadban 2 alkalommal tartott kurzusok fókuszában idős mesterek közreműködésével egy-egy tájegység népdalai, népszokásai, viseletei állnak. A 2023. február 5 – i mesterkurzuson az erdélyi népzenei dialektus egyik legrégiesebb tájegysége, Gyimes volt terítéken, melyen a gyimesfelsőloki Tankó Eszter Népművészet Mestere volt vendége a Fábián Éva vezette alkalomnak. Résztvevők száma 23 fő volt. A 2023. november 18-i mesterkurzuson Jeles napok jeles szokásait ismerhették meg a résztvevők szintén Fábián Éva vezetésével.

Magyar Hagyományok Napja a Búzaszemben

Táncházas estek

A Varacskos röfögés elnevezésű alkalmainkon hangszeres mesterek és tanítványaik szolgáltatták a talpalávaló muzsikát, a további alkalmakon pedig, meghívott vendég zenekarok közreműködésével zajlottak tánctanítással egybekötött táncházaink Az táncházas esteknek mindig része az évkör ünnepeihez kapcsolódó játékos népszokások és a batyus ízőrző ételek. Táncházainkat 2022 szeptembertől 2023 decemberig 10 alkalommal rendezzük meg. Résztvevők száma alkalmanként meghaladja a 100 főt.

Magyar Hagyományok Napja közösségi nagyrendezvény

Egésznapos rendezvényünkön évről-évre bemutatkoznak ifjúsági és felnőtt néptáncműhelyeink. A talpalávaló muzsikát Csoóri Sándorné Kálna Natália vezette vonós banda szolgáltatta. A résztvevők ízlelőbimbóit a Búzaszem Iskola közösségéhez tartozó család kényeztette, önkéntesen felajánlott egytálétel finomságokkal. Résztvevők száma alkalmanként hozzávetőlegesen 300 fő.

Bakonyi táncház a Búzaszemben

Kicsiktől a Nagyokig előzenei koncert est

A 2023. május 26-án megrendezésre került eseményen a Bakony és Balatonfelvidék népzenei és néptáncai voltak terítéken. A koncerten zenéltek és a talpalávalót szolgáltatták; Juhász Kitti (citera), Császárné Borzavári Róza (ének) Császár Dominik (furulya) és Bese Botond (duda), bakonyi táncokat tanít Szabó Csaba. A résztvevők száma 70 fő körüli volt.

A bemutatott és megvalósult tevékenységek teljes egészében a Miniszterelnökség Városi Civil Alap programjának támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő közreműködésével kerültek finanszírozásra.

Városi Civil Alap

Segítse céljaink elérését azzal, hogy hírlevelünk olvasásával követi a Búzaszem történéseit!