Használt sütőolaj-begyűjtési pont létesül a Búzaszem Iskolában

2021. július 26. | Mokos Béla

Július 1-jén telepítették a „CseppetSem!” program keretében az első olyan 240 literes gyűjtőedényt, melyekbe az iskola közössége és a gödiek leadhatják a háztartásokban keletkezett használt sütőolajat.

CseppetSem

A kezdeményezés tavaly ősszel indult el a Biotrans Kft. üzemeltetésében. Mostanra több mint 420 településen jelentek meg a 240 literes gyűjtőedények. A rendszer „cseppmentes”. PET-palackban vagy szivárgásmentesen lezárt befőttesüvegben helyezhető el az anyag a gyűjtőedényekben, így elkerülhető a gyűjtő környékének beszennyezése.

Egyetlen liter használt sütőolaj egymillió liter ivóvizet képes fogyasztásra alkalmatlanná tenni. A városi csatornahálózatba kerülve dugulásokat okoz, a szennyvíztisztítókat sem kíméli. A földbe kerülve tönkreteszi a talajflórát, elégetve rákkeltő füstöt bocsát ki. A szelektíven gyűjtött anyag 100%-ban újra hasznosul, mivel előkezelés után bioetanol készül belőle.

– Az egyik dolog, amivel többet nyújtunk más cégeknél, hogy nemcsak a napraforgó-sütőolajat, hanem a zsírt, a pálma- és a kókuszolajat is le lehet adni a gyűjtőpontjainkon. Az alapanyagot a törökbálinti üzemünkben dolgozzuk fel, az így előállított bio¬dízel-alapanyagot pedig biodízelt készítő cégeknek értékesítjük – mondta el a Magyar Nemzetnek Cserháti László, a Biotrans Kft. CseppetSem! programjának a vezetője. Hozzátette, jelenleg külföldre értékesítik a terméket, de a későbbiekben hazai cégekkel is tárgyalnának, amint elérik a megfelelő méretet.

CseppetSem

A gyűjtőponton összegyűlt minden hasznos kg után 25 Ft visszatérítést fizet a cég a Búzaszem Alapítvány számára. A gyűjtőpont kapacitása akár elérheti a néhány ezer kilogrammot évente. Mindenki, aki a Búzaszem gyűjtőpontot használja, egyben alapítványunkat is támogatja.

A Búzaszem Iskolánál kihelyezett gyűjtőpont az alábbi helyszínen és időpontban érhető el:

Cím: 2131 Göd, Vécsey Károly utca 1. A gyűjtőedény az utcáról megközelíthető kukatároló épületben található. A környéken élők nyugalma érdekében arra kérünk mindenkit, hogy az alábbi időpontokban keressék fel a gyűjtőpontot:

Munkanapokon 9 és 18 óra között, valamint szombaton 8 és 12 óra között.

A Búzaszem Iskola közösségéhez tartozók tanítási napokon ettől tágabb idősávban, 7 és 18 óra között használhatják a gyűjtőpontot, mivel nem jelentenek többlet terhelést a környék számára.

Segítse céljaink elérését azzal, hogy hírlevelünk olvasásával követi a Búzaszem történéseit!