Hol tart márciusban a Búzaszem tornaterem előkészítése

2020. március 12. | Mokos Béla

Egy tornaterem méretű beruházás előkészítése sokrétű feladat. Ennek része a pénzügyi előkészítés, más kifejezéssel a forrásteremtés, része az építészeti tervek elkészíttetése, része a kivitelezők bevonása, szintén része az alapítvány szervezetének felkészítése, hiszen az építkezéssel jelentősen növekednek majd a szervezési feladatok és a papírmunka is, és ugyan így része az alapítványi kommunikáció magasabb szintre emelése annak érdekében, hogy minden érintettet megfelelő módon tudjunk tájékoztatni a beruházás előre haladásáról.

részlet Salamin Ferenc építész vázlatából
részlet a földszinti alaprajzból

A forrásteremtési feladatok már 2019-ben megkezdődtek, melynek egyik eredményeként Göd Város Önkormányzatának képviselőtestülete 2020. március 2-i ülésén elfogadta a város 2020. évi költségvetését, mely 60 millió Ft-ot irányoz elő a Búzaszem tornaterem megépítésének támogatására.

A városi költségvetésbe kerülést több mint fél éves előkészítő munka előzte meg, melynek részeként a Búzaszem Alapítvány támogatási kérelmet nyújtott be az önkormányzathoz. A képviselő-testület 2019. szeptember 26-án hozott határozatot a tornaterem építés támogatásáról, melynek értelmében a jogerős építési engedély megszerzéséhez kötik a folyósítást.

Az önkormányzati költségvetésbe történő bekerülés azt jelenti, hogy a város az alapítvány által kért támogatást teljes mértékben előirányozta az építési engedély megszerzésének esetére, úgy kalkulálva, hogy ez 2020 folyamán be is bekövetkezik.

Az épület tervezése szintén jó ütemben halad. A meglévő főépületet is tervező Salamin Ferenc építész december óta dolgozik a tornaterem építészeti tervein. Az alaprajzok szinte kész állapotban vannak. Folyamatban van az engedélyezési tervdokumentáció összeállítása. Az épületgépészeti, statikai és villamossági szakági tervezők kiválasztása szintén ezekben a hetekben zajlik.

Tíz évvel korábban, amikor a főépületet építettük a siker egyik titka egy néhány fős, szülőkből álló, az építkezést szervező társaság volt. Az Iskolaépítőknek nevezett csapat végezte a lehetséges kivitelezők megkeresését, az árajánlatok elbírálását, az olcsóbb és jobb minőségű építőanyagok forrásainak felkutatását, támogatók megkeresését és bevonását, az önkéntesek által végezhető munkák előkészítését, a kivitelezés nyomon követését, és időnként még a kiviteli tervek értelmezését is, ami gyakran együtt járt a kivitelezők eligazításával is.

Most is valami hasonlóra készülünk, de többfelé osztva a feladatokat, hogy az egy főre jutó terhelés kisebb legyen. Szükségesnek látszik egy, a korábbihoz hasonló iskolaépítő csapat létrehozása, de ezúttal csak a kivitelezést érintő feladatkörrel. Hasonló módon szükséges továbbá az önkéntes munkanapokat szervező, a forrásteremtésben közreműködő, az építkezést támogató vállalkozásokat felkutató csapatok megalakítása is. Ezek kialakítása szintén elkezdődött. Egyelőre hiány mutatkozik az önkéntes napok szervezését illetően, melyre továbbra is várjuk a jelentkező szülőket.

Néhány napja elindult az alapítvány első önálló honlapja, melyen folyamatosan közzétesszük az építkezés tudnivalóit is. A hírek menüpontban megjelenő írások alján található egy megosztás gomb, mellyel bárki könnyedén megoszthatja saját közösségi média oldalán az adott hírt. Kérjük, hogy aki csak teheti, használja ezt a lehetőséget arra, hogy minél több ember csatlakozhasson a közösségi összefogáshoz, mely legfőbb alapját képezi a Búzaszem építésének.

Szintén az alapítvány honlapján keresztül lehet feliratkozni az alapítványi hírlevélre, amely létrehozásának egyik célja szintén az volt, hogy a lehető legtöbb emberhez el tudjuk juttatni a tornaterem építésének híreit, továbbá rendezvényeink tudnivalóit.

Március 16-án indítjuk 1%-os adománygyűjtő kampányunkat. Az innen származó teljes összeget a tornaterem építésére fordítjuk. Ilyen és ehhez hasonló kampányt a Búzaszem Alapítvány korábban még nem folytatott, ezért is különösen nagy kihívás előtt állunk. Arra kérünk mindenki, aki közel áll hozzánk és rokonszenvvel tekint a Búzaszemre, hogy segítsen eljuttatni híreinket, felhívásainkat minél több emberhez.

Az összefogás erejében bízva, és Rózsa Sándor szavaival élve: „Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni kell, úgy is lesz, ahogy lenni kell.”

Segítse céljaink elérését azzal, hogy hírlevelünk olvasásával követi a Búzaszem történéseit!