Iskolakert nyáron

2021. július 28. | Zakar Eszter

Egy iskolakert élete nyáron is zajlik, nincs ez másképp a „Búzakerttel” sem. A nyár folyamán különösen szükség van az öntözésre és a kert gondozására, ápolására. A június végén tartott táborunk sokat segített ezekben a nyári, kezdeti lépésekben. A táboros kis csapatunk nagy lelkesedéssel gondozta a kertet a kánikulai meleg ellenére is. Jó hangulatban, vidáman, változatos tevékenységekkel töltöttük el az egy hetet az iskolakertünkben.

Iskolakert
Nagyon finomakat, jóízűeket ettünk a kertünk terményeiből
Iskolakert
Levágtuk és megszárítottuk a mentát és a citromfüvet- ősszel, télen teának kiválóak lesznek
Iskolakert
Jelölő köveket festettünk a veteményes sorok megjelölésére
Iskolakert
Megvizsgáltuk az időjárás változásait, magunk által készített szélforgókkal figyeltük a szél irányát
Iskolakert
Betakarítottuk és kifejtettük a borsót, amit aztán borsókrémként el is fogyasztottunk :)
Iskolakert
Megszárítottuk a levendulát, majd illatzsákokat varrtunk hozzájuk
Iskolakert
Csíráztattunk is a vitaminpótlás érdekében
Iskolakert
Készítettünk a saját mentánkból mentaszörpöt

Sajnos nem a tábor idejére esett a tavasszal elásott alsónadrág kiásása. Így július második hetében családias keretek közt történt a kiásás és a szemrevételezés.

Az „Alsóban az élet” című talajtani program keretében májusban elástunk egy alsógatyát az iskolakertünkben, amit 60 nap elteltével július második hetében kellett kiásnunk. A kiásott alsógatya állapota alapján lehet következtetni a talajélet minőségére. Nagy örömünkre az iskolakertben elásott alsónemű megrágott és szitaszerűen hiányos állapotba került. Ez azt jelenti, hogy aktív a lebontás a kertünk talajában, nyüzsögnek a hasznos lebontó szervezetek.

Iskolakert
A kiásott és kiterített nadrágon látható foltok mutatják a megrágott, hiányos részeket.

A program ősztől folytatódik, melyre iskolakertünkkel most is jelentkeztünk. Várjuk az újabb, izgalmas talajtani feladatokat.

Néhány mostani képet még megmutatunk a kertről, ami jelenleg a nyári melegben és szépségében pompázik. Ha valaki az iskolában jár, feltétlenül vessen egy pillantást a kertre is, öröm látni a természet szépségeit és kezünk munkájának gyümölcsét.

A kör alakú veteményes
Iskolakert
Beindultak a tökök. Lesz nagydobosi sütőtökünk is.
Paradicsomaink
Iskolakert
A babsátor már nagyon várja a gyerekeket