Iskolakert szakkör a Búzaszemben

2021. február 16. | Székely Emese, Zakar Eszter

Iskolakert szakkör indult 2020 őszén a Búzaszem Iskolában, melynek elsődleges feladata megszerettetni a gyerekekkel a kerti munkákat, örömet találni a természet és a kert változásában. Főleg haszonnövények, zöldségek, gyógy-és fűszernövények termesztése, megfigyelése a cél, mindez ökológiai szemlélettel, a vegyszerek és műtrágyák mellőzésével.

Készül a madárkalács a Búzaszemben
Készül a madárkalács

Az Iskolakertekért Alapítvány immár 4. éve szervezi az Országos Iskolakert Hálózatot. A Búzaszem iskolakert szakköre tavaly decemberben csatlakozott a hálózathoz, ahonnan szakmai támogatás és módszertani segédanyagok is érkeznek. A csatlakozásért vásárlási utalványt is kapott a csapat az Oázis Kertészeti Árudától, amely bármire elkölthető, ami a kertműveléshez szükséges. A foglalkozásokat Székely Emese kertészmérnök és Zakar Eszter agrármérnök szülők vezetik péntek délutánonként. A csoport tagjai az alsó tagozatból jelentkeztek, de bárki számára nyitott a szakkör. A kert, a gyerekek közös egyetértésében a Búzakert nevet kapta.

Októberben nagy lelkesedéssel kezdődött a leendő iskolakerti terület megtisztítása, az ott lévő cserjék, évelők átültetése, a hagymás növények, főként liliomok cserepezése. A téli idő bekényszerítette a kis csapatot az épületbe, ahol jelenleg is hétről hétre, a tavaszi munkák előkészítése történik. Januárban saját készítésű madáretetők és madárkalácsok kerültek ki az iskolaudvaron több helyre is a madarak védelme érdekében. Tavaszra készült már a gyerekek által magszalag és elkezdődött a palántanevelés is. Az egyik legsikeresebb téli feladat a bab csíráztatása volt, mikor mindenki átélhette és megfigyelhette, hogyan is lesz a szinte élettelennek látszó magból napról napra nagyobb növény.

A tervek között szerepel a talaj előkészítés és az ágyás kialakítás érdekében egy szombat délelőtti iskolakerti alkalom, ahol bárki bepillanthat a kerti munkába, és segíthet a célok megvalósításában.

Segítse céljaink elérését azzal, hogy hírlevelünk olvasásával követi a Búzaszem történéseit!