Népdaléneklés Navratil Andreával

Dúdoló népdaléneklés műhely és mesterkurzusok újra | 2021. május 12. | Mokos Béla

Navratil Andrea népdalénekes a magyar táncház és egyházi zene magasan kiemelkedő egyénisége. Új énekes nemzedékek sora nő ki a keze alól. Kiemelkedő zenei előadóművészi tevékenysége elismeréseként 2021-ben a magyar állam által adományozható legmagasabb zenei kitüntetésben, Liszt Ferenc-díjban részesült. A Búzaszemben immár majd’ egy évtizede vezeti a Dúdolót és az utóbbi években rendre egy-két mesterkurzussal is megörvendeztet kicsiket és nagyokat, a közösségen belül lévőket vagy a kívülről érkezőket egyaránt. Most is így van ez, ahogy az élet visszatér a közösségekbe. Tartalmas programnak nézünk elébe.

Navratil Andrea

„Amikor megkérdezik, kiket tartok mestereimnek, akkor minden esetben azokat a kedves „öregecskéket”, asszonyokat és embereket nevezem meg, akiktől az énekeket és a hagyományokat tanultam. Megadatott, hogy néhányukkal személyesen is több időt eltölthettem, tőlük sokkal többet kaptam, mint egynéhány éneket, mesét vagy imát. Az így megtapasztalt élményeket próbálom előadóművészként közvetíteni, és tanárként továbbadni.” – e sorok a Búzaszem Iskola honlapján olvashatók, ahol ettől jóval többet is megtudhatunk az énekesről.

A Dúduló múlt szeptemberben kezdődő évadának a járvány vetett véget novemberben. A kéthetente, keddenként megvalósuló alkalmak résztvevői az idei évben az elmúlt évadban már megkezdett témát folytatva az évkör jeles napjaihoz és az emberi élet fordulóihoz kapcsolódó népdalokat tanulnak. A nyári szünet kezdetéig három alkalmat hirdetünk meg az alábbi napokon:

május 18., június 1. és június 15.

A Dúdoló kétórás foglalkozásai keddenként 18 órakor kezdődnek. A helyszín a járványhelyzetnek megfelelően kezdetben még a Búzaszem Iskola udvara lesz, de ahogy a járvány elcsendesedik, idővel visszatér az épület falai közé. Újabb időpontokat szeptembertől kezdődőden hirdetünk.

Dúdoló

A mesterkurzusok találkozási lehetőséget teremtenek a népdalokat örökségül kapott őrzőkkel, a magyar népdalkincs leghitelesebb közvetítőivel. A kiesett hónapokért gazdag kárpótlásban lesz részünk az előttünk álló nyár során. A mesterkurzusok az egész családnak, kicsiknek és nagyoknak, szülőknek és nagyszülőknek egyaránt szólnak.

Május 29-én és 30-án Navratil Andrea népdaléneklés mesterkurzusának vendége lesz Kis Zsolt és Tálas Ági a mezőségi Feketelakról, akik a népdalok mellett viseleteket is bemutatnak és mesélnek arról, hogy milyen volt a hagyományos élet a faluban. A program szombaton 10 órakor kezdődik 13 óráig tartó népdalénekléssel, melyet délután újabb másfél órás daltanulás követ 14 órától. Vasárnap délelőtt 10 órától 13 óráig feketelaki tánckurzus veszi kezdetét, majd ebéd után 14.30-tól másfél órás énekléssel folytatódik a program, melyet 16 órától újabb 2 órányi tánctanulás követ. A program az este 6 órakor kezdő moldvai gyerek táncházzal zárul, ami a Búzaszemben sajátosan azt jelenti, hogy a talpalávalót is a gyerekek szolgáltatják.

Újabb mesterkurzusok július 3-án és 4-én, valamint augusztus 22-én lesznek, melyek vendégei szervezés alatt állnak. Annyit azonban elárulhatunk, hogy moldvai, mezőségi és gyimesi népdalokat tanulhatunk majd ezeken az alkalmakon is.

Dúdoló mesterkurzusok
Fotó: Chris Black

További tájékoztatásért az érdeklődők a Dúdoló és a mesterkurzusok szervezőjéhez, Mészáros Erikához fordulhatnak, akit a +36 30 501 0933 telefonszámon, vagy a szilarda71@gmail.com e-mail címen érnek el.

A Búzaszem népdaléneklés műhelyei az Emberi Erőforrások Minisztériuma által létrehozott Csoóri Sándor Alap támogatásával valósulnak meg.

EMMI

Segítse céljaink elérését azzal, hogy hírlevelünk olvasásával követi a Búzaszem történéseit!