Népzenei fejlesztő programok a Búzaszemben a Csoóri Sándor Alap támogatásával

Beszámoló a 2019/20-as évad eredményeiről | 2020. december 15. | Mokos Béla


Immár negyedik éve annak, hogy a Búzaszem Alapítvány népzenei programjai, köztük kiemelten a táncházak és a zeneoktatás tevékenységei, a Csoóri Sándor Alap támogatásában részesülnek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által indított program célja a néptánc-, népzenei együttesek és népdalkörök tudásátadásának elősegítése, a közösségek megerősítése.

Bakonyi mesterkurzus a Búzaszemben
Népdaléneklés Navratil Andreával a bakonyi mesterkurzus keretében

 

A Búzaszem Alapítvány 2019-ben elnyert, 5 millió Ft támogatásban részesült programjának célja olyan népzene-oktatási tevékenységek megvalósítása volt, mely az autentikus népzenei hagyományokon alapuló közösségépítést tekinti fő hivatásának.

A Búzaszemben népzenészeknek öt kis zenekaruk is van. A gyimesi zenekarban furulyán és gardonon játszanak. A moldvai népzenében a furulya, a koboz és a hegedű van előtérben. A somogyi, a dél-alföldi és a bakonyi muzsikában a citera, tekerő, duda és a hegedű erőteljes. A zenekarok muzsikájához illeszkedik az énekesek dalkincse. A Búzaszemben a gyerekek java több mint száz népdalt tud, jó esetben nemcsak énekelni, de muzsikálni is, s a legtöbbnek a táncaival is barátságban van.

Már az elmúlt években is fontosnak tartottuk, hogy szülessen valamilyen „kézzel fogható” produktuma a kamara foglalkozásoknak. Így készült el két éve az Aprája CD, melynek zenei anyagát alapul véve ebben az évadban klipeket készítettünk. A felvételeket és az utómunkálatokat követően a videók nemrégiben váltak elérhetővé az alábbi hivatkozásokon:

Pál István tereskei juhász nótái https://youtu.be/29SN4txNO6M
Rábaközi népdalok https://youtu.be/bnTzdBS-XOs
Bertók Mihály nógrádi pásztor nótái https://youtu.be/hrGRcACOl-8
Nagy Bakonyerdőnek sok híres barlangja - Badacsonyi Lajos zalavégi béres nótái https://youtu.be/EqDaSngAMKM
A szentgáli ürüfóka – bakonyi népdalok a Dunántúli Bourdon Zenei Táborokból https://youtu.be/lnvKUQWG3ik
Lapáti Antal romhányi dudás nótái https://youtu.be/jeB7fQW0sYk
Kanászhangverseny https://youtu.be/xTSjPQfKRqI
Széles Tisza vize - Dél-alföldi oláhosok https://youtu.be/eMg--AqsQEs
Betlehemnek pusztájában - karácsonyi énekek Pál István zenei hagyatékából https://youtu.be/JxsytBtQYbk
Karácsonynak éjszakáján https://youtu.be/Nfl_8YUJmx4
Moldvai csángó táncok https://youtu.be/7ouORerYYNs

Az alapítvány Youtube csatornájára érdemes feliratkozni, így a jövőben feltöltendő videókról értesítést küld a rendszer.

Az idei tavasz zeneoktatási programját is tönkre tevő járvány júniusban lecsendesült, amit a nyár elején igyekeztünk kihasználni. Júniusban egynapos kamarazenei napot, valamint 5 napos népzenei napközis tábort szerveztünk.

Az otthoni gyakorlás elősegítése céljából egyre több népzenész tanuló számára tudunk egyéni használatú hangszert biztosítani. 2 tekerő, 2 koboz és 3 duda vásárlására nyílt lehetőségünk a Csoóri Sándor Alap támogatásából. A program segítségével a zeneoktatást támogató eszközöket is vásároltunk, így metronómok, kottaállványok, hangoló gépek érkeztek a Búzaszembe. Ebben az évben vált teljessé a táncházakon is használatos hangosító berendezésünk, 4 darab mikrofonállvány beszerzésével.

A népzenét tanulók tudásának fejlesztése céljából 5 alkalommal szervezünk táncházat, ahol a növendékek tanáraik mellett, valódi táncházi keretek között gyakorolták a muzsikálást. Az Országos Dudástalálkozón, az András-napi bálon és a farsangi bálon rendezett táncházak mellett egy-egy befogadó családnál megtartott Varacskos Röfögések múlt idéző, közösségépítő események voltak.

Navratil Andrea népdaléneklés dúdolójában az évkör jeles napjaihoz és az emberi élet fordulóihoz kapcsolódó népdalokat tanulnak a résztvevők.

Egy alkalommal bakonyi, és egy másik alkalommal mezőségi népdaléneklés mesterkurzus hétvégét rendeztünk, melyre elhívtuk az adott vidékek autentikus népdalait őrző idős és fiatal mestereket egyaránt.

A Csoóri Sándor Alap támogatásával megvalósult programjaink támogatója az

Emberi Erőforrások Minisztériuma

 

Kérjük, hogy a cikk megosztásával segítse híreink terjesztését. Minden megosztással újabb olvasókhoz és ezáltal újabb lehetséges támogatókhoz jutunk el. A Búzaszem Iskola továbbépítése közös ügyünk.

Segítse céljaink elérését azzal, hogy hírlevelünk olvasásával követi a Búzaszem történéseit!