Az Országépítő hasábjain a Búzaszem Iskola

2021. augusztus 3. | Mokos Béla

A Búzaszem Iskola építése szinte megtévesztésig hasonló módon zajlott a kakasdi faluház építéséhez, melyet maga Makovecz Imre tervezett. Az építész mester így számolt be akkori tapasztalatairól a Magyar Építőművészet 1988-ban megjelent számában: „Mindent megtettem, amit csak tudtam, hogy helyi anyagokból, olcsón, a közösség céljainak és szépre épüljön a ház. Kell a történelmi, geológiai környezethez való kapcsolat, kell az anyag és kell az eszme és a szépség is, de a legfontosabb maga az építés drámája.”

Országépítő

A Makovecz Imre által alalapított Országépítő folyóirat júliusban megjelent idei 2. számában olvashatjuk ezeket a sorokat a kakasdi faluház felújítását bemutató írásban. A cikket szorosan és nem véletlenül követi a Búzaszem Iskola építéséről készült 12 oldalas írás, melyben párhuzamot von a lap a két építkezés között. A fotókkal gazdagon illusztrált cikk két részből áll. Elsőként A magyar néphagyományban gyökerező iskola címmel interjút olvashatunk a Búzaszem Alapítvány vezetőivel. A lap hasábjain ezt követően Közösségi iskola a Dunánál címmel olvashatunk bemutató írást a tervezett épületegyüttesről és a már megépült főépületről.

Részlet a Salamin Krisztina által jegyzet interjúból: „Ha a már megismert ritmusban tudunk építkezni a jövőben, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egy évtizedekre szóló építkezés. A történelemből tudjuk, hogy a katedrálisok épültek így. A miénk pedig egy kísértetiesen hasonló történet, csak itt iskola épül, ami persze egyfajta katedrális. Nemzedékek sora dolgozott a katedrálisokon: nagyapák, apák és fiaik. Egy közös cél, egy közös álom szervezte egységbe a munkát, és formálta az építők közösségét. Úgy vélem, hogy velünk valami nagyon hasonló történik. Az iskolaépítés összehozza, összefogja az embereket, a családokat, a nemzedékeket, és közösséget formál körénk.”

Szintén ebben a lapszámban olvasható Vándoriskolásként a szentendrei skanzenben címmel Farkas-Mezei Zsófiával, a Búzaszem szülői közösségének tagjával készült interjú, aki vándoriskolás gyakorlata során annál az Axis Építésziroda Kft-nél kapcsolódott be a Búzaszem Iskola tervezésébe, melynek építész vezetője a Búzaszem épületeit is tervező Salamin Ferenc Ybl-díjas építész.

A Makovecz-tanítvány Salamin Ferenccel videót tekinthetünk meg Visegrádi tábor 40 címmel készült előadássorozat részeként az Országépítő folyóirat honlapján. Salamin Ferenc podcast előadásában a mester hallgatói által szervezett Visegrádi Építésztáborok helyszínén mesél a táborok kezdetéről, jellegzetes épületeiről, személyes élményeiről.

Segítse céljaink elérését azzal, hogy hírlevelünk olvasásával követi a Búzaszem történéseit!