Jótékonysági festmény kiállítás és vásár a Búzaszem és a felsőgödi templom javára

2020. szeptember 29.

Varga Éva festőművész saját alkotásaiból rendez kiállítást és vásárt, melynek bevételéből a Búzaszem Iskola tornatermének, valamint a felsőgödi Jézus Szíve templom tetőszerkezetének felújítását támogatja. Az egynapos kiállítást és vásárt 2020. október 18., vasárnap 9.30 - 20 óra között rendezik meg a felsőgödi Jézus Szíve Plébánia Közösségi Házban.

Varga Éva:  Fifike, akvarell,1997.

BEMUTATKOZÁS

Varga Éva festőművész, és gyógytornász vagyok. A művészetek és a mozgás szeretete, művelése egymás mellett haladt és fejlődött gyerekkorom óta, szinte lehetetlen szétválasztani, így mindkettő hivatásommá vált.

A művészeteken belül is több műfaj érdekelt: zene, tánc-, és mozgásművészet, írás- költészet, melyeket vagy  az iskola keretein belül ( zenei általános iskola), vagy mellette képezhettem ( tánc: szer-, művészi torna, balett, jazzbalett, mozgásszínház, pantomim, táncszínház), író- költő körök stb. 

A mozgás mellett a gyógyítás valamilyen formája is vonzó volt számomra, így adódott a kettő kombinációjával a gyógytorna, mint másik szakma, ami tulajdonképpen gyógyítás a mozgás által, fájdalommentesen, élvezetesen, örömmel. A felnőttek mellett gyermekgyógytornával is foglalkozom, ezen belül a korai mozgás fejlesztéssel. 37 éves szakmai tapasztalattal rendelkezem, és rengeteg továbbképzés áll mögöttem, hogy magasszintű, naprakész tudással rendelkezzek.

A rajzolás és festés is végig kísért gyermekkorom óta, először szakkörökben, majd 1994- től, az  akkori művészeti tanárom javaslatása kezdtem el a  rajz-, és fesztészeti tanulmányaimat az alapoktól kezdve munka mellett. Rengeteg, kitűnő mesterem volt, ezenkívűl minden nyáron alkotótáborokban is bővítettem tudásomat, tapasztalatokat gyűjtöttem. Pár nevet sorolnék fel a mestereim közül: Nyilasi Tibor kanadai- magyar festőművész, Kovács Lola és Gajzágó Donáta festőművész, Tornyai Tibor festőművész, Mág Tamás festőművész...stb.   A mesterek mellett természetesen a művészettörténet híres alkotóinak  munkái is hatottak rám, leginkább az impresszionismus, Van Gogh és a magyar festők közül, többek között Csontváry munkái.  Amint a gyógytornász hivatásomban, úgy a festőművészetemben is nyitott vagyok az új dolgokra, így ebben szakmámban is állandóan tanulok, képzem magam.

Egy ilyen speciális festési mód, amit még mesterem, Nyilasi Tibor 2002- ben kezdett tanítani, az a hagyományos kínai, japán tusfestészet, vagy sumi e ( szumi e) festés. A sumi e festésnek szigorú, meghatározott szabályai, festési mozdulatai vannak, valamint különböző stílusa. A tusfestés során természetes anyagokból készült fekete tust, akvarellt használunk,  és általában rizspapírra, vagy egyéb  papírra pl. eperfa festünk bambuszecsettel. Munkám során a hagyományos, de a szabad sumi e festészeti  stílust is szeretem alkalmazni. A sumi e festési mód teljesen különbözik a nyugati akvarell festési technikától, mivel a rizspapír nagyon vékony, nem lehet sokáig vagy sokszor áztatni, mert szétmállik. Így nem külön külön viszik fel a színeket, vagy a színárnyalatokat, hanem egy ecsetre teszik, és egy gyors mozdulattal festik meg, mert a rizspapír nagyon vékony, kb. olyan mintha 1 rétegű papírzsebkendőre festenénk.

Alkotásaim témái: természet, állatok, tájkép, régi hangulatok, épületek, portré, csendélet, rajz, legendák, absztrakt ... stb.
Festési technikáim: ceruza, szén, filc, akvarell, pasztell, akril, olaj, vegyes, sumi e festés.
2002 - ben nyílt meg az első kiállításom, és vásárom, azóta, hála Istennek,  egyre több magángyűjtő keresi az alkotásaimat.
A facebookon: Varga Éva ART  néven megtekinthető, követhető és  megvásárolhatóak munkáim. A facebook nemzetközi művészti csoportjainak aktív tagja vagyok, így a világszinten is megismerhetik alkotásaimat.

Kiállításaim többek között:
2002 - 2006  minden évben a Heim Pál Gyermekkórházban, Budapest,
2003              Józsefvárosi Galéria, Budapest
2005               Művelődési Ház, Tát
2010               Montázs Café, Budapest
2012               Prágai- Magyar Kúlturális Intézet, Prága
2020               Ferencvárosi Művelődési Ház, Budapest
2020               Nagymarosi Művelődési Ház
Mellékelek minden témából egy példát.

Természet, állatok:

Varga Éva:  Fifike, akvarell,1997.

Varga Éva:  Fifike, akvarell,1997

 

Tájkép

Varga Éva:: Szob, és mögötte Helemba látképe, akvarell, 2019, magángyűjteményben

Varga Éva::  Szob, és mögötte Helemba látképe, akvarell, 2019, magángyűjteményben

Potré

Varga Éva:: Mesterem, Nyilasi Tibor portréja, akvarell, 2006

Varga Éva::  Mesterem, Nyilasi Tibor portréja, akvarell, 2006

Épület

Varga Éva:: Ősz a Napraforgó házaknál, Zebegényben,akvarell, 2020

Varga Éva::   Ősz a Napraforgó házaknál, Zebegényben,akvarell, 2020

Legenda

Varga Éva:: Csodaszarvas Hunorral, Magorral, és feleségeikkel, akril, vászon, 2019

Varga Éva::  Csodaszarvas Hunorral, Magorral, és feleségeikkel, akril, vászon, 2019

Absztrakt

Varga Éva:: ” Hol volt, hol nem volt”, akvarell, 2020

Varga Éva:: ” Hol volt, hol nem volt”, akvarell, 2020

Sumi e

Varga Éva:: Bambuszok esőben, tus, rizspapír

Varga Éva:: Bambuszok esőben, tus, rizspapír        

Varga Éva:: Fehér kócsagok éjjel a tónál

Varga Éva::  Fehér kócsagok éjjel a tónál

Varga Éva:: Szerelem a lótuszok között…

Varga Éva:: Szerelem a lótuszok között…        

Varga Éva: Fehér tigris merengése, tus, akvarell, rizspapír

Varga Éva: Fehér tigris merengése, tus, akvarell, rizspapír

 

 

 

 

 

 

Segítse céljaink elérését azzal, hogy hírlevelünk olvasásával követi a Búzaszem történéseit!